Fizicianul francez și matematicianul, Andre Marie Ampère este creditat în principal pentru stabilire baza electrodinamicii (acum cunoscut ca electromagnetismul). El a fost prima persoana care a demonstrat că un câmp magnetic este generat atunci când două fire paralele, sunt acuzați de energie electrică și este, de asemenea, cunoscut pentru inventarea acul astatic, o componentă semnificativă a galvanometrului astatis contemporan.
Contribuția:
În timpul 1820, fizicianul danez, HC Ørsted descoperit accidental că un ac magnetic este acționat de un curent voltaic - un fenomen stabilirea unei relații între electricitate și magnetism. Ampère pe devenind influențată de descoperirea lui Ørsted efectuat o serie de experimente pentru a clarifica natura exactă a relației dintre flux curentului electric și magnetismul, precum și relațiile care guvernează comportamentul curenți electrici în diferite tipuri de conductori. Mai mult, el a demonstrat că două fire paralele care transportă curenți electrici magnetic atrage reciproc în cazul în care curenții sunt în aceeași direcție și respinge în cazul în care curenții sunt în direcții opuse.
Pe baza acestor experimente, Ampère a formulat legea lui celebru de electromagnetism cunoscut ca legea lui Ampère. Această lege este descrierea matematică a forța magnetică dintre doi curenți electrici.
Descoperirile sale au fost raportate în Academia de Stiinte o săptămână după descoperirea lui Ørsted. Aceasta a pus bazele electrodinamicii.
Impreună cu François Arago, André-Marie Ampère a inventat electromagnetul şi primul telegraf electric, asemănător cu cel propus de Sommering, la care voltmetrele erau înlocuite cu ace magnetice. A inventat galvanometrul, adică aparatul cu care se măsoară intensitatea curentului electric şi pe care îl numim azi ampermetru. În 1881 s-a stabilit ca unitatea de măsură a curentului electric să poarte numele celebrului fizician – Amper – fiind una dintre cele şapte mărimi fundamentale din sistemul internaţional de unităţi de măsură.
După anul 1828, Ampère s-a reîntors la activitatea ştiinţifică din domeniul matematicii şi a mai publicat câteva lucrări de matematici superioare. A încercat să alcătuiască şi o clasificare a ştiinţelor pe baza unor principii filosofice şi matematice.
În 1832 îl susţine pe Hippolyte Pixii să construiască prima maşină electromagnetică. Iniţial, Hippolyte Pixii a prezentat la Academia de Ştiinţe din Paris o maşină care producea curent electric monofazat prin rotirea manuală a unui magnet permanent în faţa unei bobine fixe. André-Marie Ampère i-a sugerat să adauge un comutator care permitea obţinerea unui electric pulsatoriu, altfel spus, un curent redresat.
André-Marie Ampère a murit la Marsilia, pe 10 iunie 1836, în timpul unei inspecţii universitare, fără să cunoască bucuriile recunoaşterii de către comunitatea profesională, aproape uitat de contemporani. Avea numai 61 de ani.
André-Marie Ampère
Title: André-Marie Ampère
Author: Info electric
Rating 5 of 5 Des:
Author: Info electric
Rating 5 of 5 Des:
Fizicianul francez și matematicianul, Andre Marie Ampère este creditat în principal pentru stabilire baza electrodinamicii (acum cunoscut ...
Trimiteți un comentariu
Site-ul tau preferat!