ARC MAG - Instalatii electrice si masuratori pram

ARC MAG - Instalatii electrice si masuratori pram
Vizitati ARC MAG!! APASA!!
 

Info electric Info electric Author
Title: Scheme electrice ale tablouridistributie
Author: Info electric
Rating 5 of 5 Des:
Schemele electrice ale tablourilor de distributie           Schema electrica a unui tablou de distributie este un desen pe care sunt re...
Schemele electrice ale tablourilor de distributie
   
     Schema electrica a unui tablou de distributie este un desen pe care sunt reprezentate in mod conventional aparatele electrice care intra in compunerea circuitelor unitatilor functionale componente si legaturile electrice dintre aceste aparate astfel ca pe de o parte sa se poata citi modul de functionare, iar pe de alta parte sa se poata executa echiparea electrica.
        Schemele electrice trebue sa reprezinte in mod sugestiv legaturile electrice dintre aparatele component ale fiecarei unitati functionale si succesiunea actionarii lor; ca urmare trebue intocmite intr-o forma simpla si clara, care sa permita citirea lor cu usurinta. In practica schemele de principiu se pot prezenta sub forma concentrate, desfasurata sau simplificata (monofilara).

     
Schema de principiu concentrate reda schemele electrice ale aparatelor componente sub forma concentrate prezentata de furnizor, precum si legaturile dintre bornele acestor aparate. Pentru a se putea urmari usor legatura dintre aparate dispunerea acestora in cadrul schemei trebue facuta corespunzator lucru posibil numai la schemele usoare la cele complicate intocmi 21421v2112v rea si citirea schemei concentrate devine greoaie si ca urmare nu se recomanda. In fig. 10 se da o schema concentrata pentru o plecare dintr-un tablou de distributie.
        (In fig.10 este reprezentata schema electrica de principiu pentru o plecare dintr-un tablou de distributie).
      Schema de principiu desfasurata reprezinta aparatele unitatilor functionale descompuse in elementele lor constructive fiecare circuit poarta un numar de ordine; sub circuitele de comanda sau executie se vor simboliza contactele respective, notandu-se in dreptul lor numarul circuitului in care sunt utilizate. Marcarea conductoarelor si clemelor se poate face fie dupa principiul clemelor fie dupa principiul nodurilor.
        In caz de necesitate intr-o manseta intinsa pe toata lungimea schemei, se scrie functionarea fiecarui circuit sau grup de circuite. In fig. 11 se da un exemplu de schema de principiu desfasurata a carei reprezentare concentrate ar fi mai dificila.

         (In fig.11 este reprezentata schema electrica de principiudesfasurata a alimentarii unui tablou de distributie de la doua surse cu anclansarea automata a sursei de rezerva).
         
     Schema de principiu simplificata sau monofilara cuprinde elementele circuitelor primare ale tabloului cu legaturile dintre ele, in reprezentare monofilara; aparatele circuitelor secundare se trec prin simbolurile generale, de regula fara a se arata legaturile dintre ele.
        Astfel de scheme se utilizeaza pe scara largapentru simplificarea reprezentarii alcatuirii unui tablou de distributie. Pentru tablourile echipate numai cu intreruptoare cu actionare manuala, circuitele de siguranta si cel mult aparate de masurat, acest mod de reprezentare este sufficient. In fig. 12 se reda schema monofilara a unui tablou simplu de distributie, suficienta pentru citirea si echiparea electrica respectiva.

    
        (In fig este reprezentata schema electrica monofilara simplificata a unui tablou de distributie).
  
        In general alegerea materialelor si aparatelor electrice din compunerea unui tablou de distributie se face in 2 etape:
-      In prima etapa se compara caracteristicile electrice nominale En cu marimile electrice corespunzatoare pe care trebue sa le satisfaca in regim de functionare normal ES.
-      In a doua etapa se verifica rezistenta la scurtcircuit a materialelor si aparatelor. Verificarea nu este obligatory in cazul tablourilor de distributie pentru aparatele si caile de current protejate prin sigurante fuzibile; de asemenea se admite ca transformatoarele de current sa nu fie stabile la curentul de scurtcircuit .
        Alegerea barelor active ale tablourilor de distributie este de regula aluminiul. Cuprul se allege numai in cazuri speciale impuse de mediu, montaj, functionare sau cand rezulta un avantaj tehnico-economic net superior. Otelul se utilizeaza de obicei numai pentru barele de nul ale tablourilor. Din punct de vedere functional pentru bare se alege sectiunea necesara tinand seama de curentul de durata admisibil corespunzator sectiunii alese se depaseasca
curentul de serviciu,  ( 
Iad > Is ).

About Author

Advertisement

Trimiteți un comentariu

Site-ul tau preferat!

 
Top