ARC MAG - Instalatii electrice si masuratori pram

ARC MAG - Instalatii electrice si masuratori pram
Vizitati ARC MAG!! APASA!!
 

Info electric Info electric Author
Title: Eco-design
Author: Info electric
Rating 5 of 5 Des:
Conform  programului „ Orizont 2020”,   Uniunea Europeneana are un set de obiective, printre care se enumeră și reducerea consumului de ene...
Conform  programului „Orizont 2020”,  Uniunea Europeneana are un set de obiective, printre care se enumeră și reducerea consumului de energie cu 20%. Pentru a se putea realiza acest obiectiv Comisia Europeana a aprobat un set de reglementari pentru diverse produse  care impun valori minime pentru eficiența energetică a produselor pe parcursul întregului ciclu de viață a acestora.
 La solicitarea Comisiei Europene, Comitetul European de Standardizare (CEN) și Comitetul European de Standardizare în Electrotehnică (CENELEC) elaborează standarde europene, care furnizează producătorilor informații referitoare la diverse metode speciale pentru măsurarea performanței energetice a produselor în baza cerințelor obligatorii stabilite în reglementările tehnice ale UE.
 Aproximativ 35 de comitetele tehnice ale CEN și CENELEC elaborează standarde europene în domeniul designului ecologic, iar numărul acestora ar putea să crească în timp, în cazul în care vor fi elaborate noi reglementări la nivelul Comisiei Europene. Comitetele tehnice care în prezent își desfășoară activitățile în acest domeniu acoperă diverse sectoare, inclusivaparate electrice de uz casnic; instalații frigorifice profesionale; electrocasnice pentru bucătărie; instalații de încălzire; lămpi; pompe; aparate de aer condiționat; electronice de putere, audio, video și sisteme multimedia.
Cum ar putea designul ecologic să contribuie la protejarea mediului înconjurător prin proiectarea produselor inteligente?
 Toate produsele au un impact asupra mediului înconjurător pe parcursul ciclului de viață, și anume prin utilizarea materiilor prime și resurselor naturale pentru fabricare, ambalare, transportare, depozitare și reciclare. Peste 80% din impactul bunurilor este produs la etapa  de proiectare.
 Proiectarea ecologică presupune luarea în considerare a impacturilor produsului asupra mediului, chiar de la prima etapă de proiectare. Astfel, se evită nesupravegherea produsului planificat (spre exemplu, eliminarea unei substanțe toxice nu trebuie să ducă la un consum mai mare de energie, care, în cele din urmă ar putea avea un impact negativ asupra mediului).                                     
În prezent, se consideră că proiectanții și importatorii de produse trebuie să contribuie, la rîndul lor, la reducerea consumului de energie și să depună eforturi pentru a obține eficiență energetică în toate etapele activităților lor economice. Proiectarea ecologică contribuie la protecția mediului.
Cerințele în materie de proiectare ecologică:
  • Sunt adoptate în funcție de produs;
  • Stabilesc norme minime privind performanța produsului, pentru a reduce impactul asupra mediului;
  • Trebuie îndeplinite de toate produsele comercializate în UE;
  • Se bazează pe impactul asupra mediului de-a lungul ciclului de viață al produsului (proiectare, producție, distribuție și reciclare).
 Domeniile de aplicare a directivei privind proiectarea ecologică au fost extinse în 2009 asupra tuturor produselor cu un impact energetic (a căror utilizare are un impact asupra consumului de energie), inclusiv:
  • Produse consumatoare de energie (PCE-uri), care utilizează, generează, transferă sau măsoară energia (electricitate, gaz, combustibil fosil), inclusiv bunurile de consum, cum ar fi: cazane, calculatoare, televizoare, mașini de spălat, becuri și produse industriale și transformatoare, ventilatoare industriale, cuptoare industriale etc.  
Etichetele energetice arată unde se situează un aparat pe o scară de la A la G, în funcție de consumul de energie. Clasa A (verde) este cea mai eficientă din punct de vedere energetic, iar clasa G (roșu), cel mai puțin eficientă.
Etichetele energetice oferă oportunitatea consumatorilor să economisească bani alegînd produse care consumă mai puțină energie.
  • Alte produse cu impact energetic (ERP), care nu utilizează energie, dar care au un impact (direct sau indirect) asupra consumului de energiei și, prin urmare, pot contribui la economisirea energiei, cum ar fi: ferestrele, materiale termoizolante, obiecte sanitare, robinete etc. Directiva 2009/125/CE – Ecodesignprivind proiectarea ecologică nu furnizează cerințe obligatorii privind produsele, cerințele pentru produse sunt stabilite în Regulamentele Comisiei Europene.
Astfel, implementarea Directivei 2009/125/CE – Ecodesign (proiectarea ecologică) - de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic. În acest fel, Directiva vizează reducerea impactului asupra mediului pe durata ciclului de viață al produsului (de la achiziția materiilor prime, producția, asamblarea, distribuirea, vînzarea cu amănuntul, utilizarea, transportul și reciclarea) printr-o mai bună proiectare a acestuia.
 Prezenta Directivă prevede stabilirea cerințelor pe care trebuie să le îndeplinească produsele cu impact energetic reglementate prin măsurile de punere în aplicare pentru a fi introduse pe piața internă și puse în funcțiune. Aceasta contribuie la dezvoltarea durabilă prin creșterea eficienței energetice și a nivelului de protecție a mediului, contribuind totodată la creșterea siguranței alimentării cu energie.

De aceea, implementarea Directivei 2009/125/CE – Ecodesign reprezintă o etapă importantă pentru creșterea eficienței energetice în viitor pentru toți cetățenii UE, în scopul reducerii facturilor de electricitate și protejării mediului.

SURSA:http://www.standard.md

About Author

Advertisement

Trimiteți un comentariu

Site-ul tau preferat!

 
Top