ARC MAG - Instalatii electrice si masuratori pram

ARC MAG - Instalatii electrice si masuratori pram
Vizitati ARC MAG!! APASA!!
 

Info electric Info electric Author
Title: Stocarea energiei electrice
Author: Info electric
Rating 5 of 5 Des:
STOCAREA ENERGIEI ELECTRICE          Stocarea eficienta a energiei devine unul dintre principalele obiective in viitorul apropiat, se...
STOCAREA ENERGIEI ELECTRICE

        
Stocarea eficienta a energiei devine unul dintre principalele obiective in viitorul apropiat, se cauta solutii din ce in ce mai fiabile. Acest lucru se datoreaza si unei mari nevoi de stocare a energiei din surse regenerabile.
ACUMULATORI ELECTRICI
 Una din ramurile industriei, direct interesata de acest lucru, este industria automobila, care sufera un important proces de dezvoltare, tendinta fiind momentan , constructia de masini hibride .
Principala problema o reprezinta stocarea energiei electrice, incercandu-se realizarea unor acumulatori electrici cat mai performanti, care sa acumuleze o cantitate cat mai mare de energie electrica.
În tarile în care încalzirea electrica este larg raspândita,solicitarea centralelor electrice în timpul iernii este de doua ori mai mare decât vara, iar în tari cu clima torida, unde climatizarea este utilizata frecvent, vârful de consum înregistrat vara este maxim în cursul unui an.
Este evident ca functio 14414q1613o narea centralelor electrice la capacitate mare si constanta depinde de cuplarea acestora la sisteme de stocare.
Dezvoltarea energeticii solare este puternic influentata de perfectionarea sistemelor de stocare, folosirea eficienta a energiei captate depinzând de evolutia
sistemelor de stocare diurna.
De altfel, în general, atragerea în circuitul economic competitiv a surselor alternative de energie este în functie de costul si fiabilitatea tehnologiilor de stocare.
Tehnologiile si echipamentele de stocare a energiei,folosind partial sau integral procese electrochimice, pot fi împartite în:
- tehnologii si echipamente pentru stocare de scurta durata si cu capacitati mici (sub 0,5 kWh);
- tehnologii si echipamente pentru stocare medie (12-60 ore) si cu capacitati pâna la câteva sute de MWh;
- tehnologii si echipamente pentru stocare de lunga durata (10-300 zile) si cu capacitati mai mari decât 1000 MWh.
Solutiile tehnico-stiintifice elaborate de cercetatorii români, atât pentru stocarea energiei pe durata medie cât si pentru stocarea de lunga durata, sunt centrate pe utilizarea unor tipuri noi de echipamente electrochimice si a unor noi materiale si componente pentru reactoarele de sinteza electrochimica si pentru pilele generatoare decurent continuu.


5.1   Stocarea cu durata medie

Se cunoaste faptul ca pilele secundare sunt sisteme electrochimice de stocare (acumulare) a energiei electrice sub forma de energie chimica, ale caror procese se bazeaza pe reactii electromotric active (REMA) reversibile, de tip redox, între doua specii chimice electroactive.
În spatiile anodice si catodice se gasesc specii electroactive (elemente chimice sau combinatii ) capabile sa participe la procese de transfer de sarcina la electrozii pilei galvanice, în urma unor reactii potential active (RPA).
Fiecare REMA este caracterizata printr-o valoarea entalpiei libere si a diferentei de potential electric(FEM).Suma reactiilor potential active de la cei doi electrozi constituie reactia electromotric activa - REMA.

RPAanodic + RPAcatodic = REMA

Functionarea acumulatorului redox se bazeaza pe o REMA de tipul :

Ared (aq) + Box (aq) = Aox (aq) + Bred (aq)

în care A si B sunt reactantii, respectiv produsii, în stari de oxidare diferite.
În majoritatea sistemelor studiate, reactantii si produsii de reactie sunt complet solubili în mediul de reactie. Alegerea cuplurilor redox adecvate pentru realizarea acestor sisteme depinde de potentialul reversibil al reactiilor potential active si de cinetica de electrod.
Foarte importanta este valoarea densitatii curentului de schimb. Desfasurarea spontana a reactiei electrochimice corespunde transformarii energiei chimice în energie electrica (descarcarea acumulatorului) cu generare de curent electric. În cursul procesului de încarcare, în urma trecerii curentului electric se reformeaza speciile electroactive initiale. REMA se desfasoara în sens invers.
Din punct de vedere constructiv, acumulatorul presupune o celula de reactie echipata cu doi electrozi colectori (inerti, de cele mai multe ori).Anolitul si catolitul sunt separati prin membrane schimbatoare de ioni, semipermeabile. Solutiile epuizate de anolit si catolit sunt stocate în rezervoare separate si sunt recirculate în sens invers la încarcare.
Printre avantajele sistemelor redox se pot enumera :
- functionarea la temperatura ambianta;
- absenta unor limitari la descarcare si în viata ciclica;
- flexibilitate deosebita a capacitatii si a puterii.
Marirea capacitatii, de exemplu, se poate realiza prin cresterea numarului sau a capacitatii rezervoarelor de stocare a solutiilor de electrolit, în timp ce cresterea puterii este asigurata de viteze mai mari de circulare a electrolitului. Partea esentiala a sistemelor redox de tipul descris este membrana schimbatoare de ioni, care determina performantele sistemului de stocare.
În anii '80 si '90 s-a constatat o crestere semnificativa a eforturilor destinate realizarii de acumulatoare redox de tipul descris. Avantajul esential al acestor acumulatoare consta în posibilitatea amplasarii reactantilor în rezervoare mari, exterioare, la presiunea atmosferica.
Unul din cele mai cunoscute cupluri redox este perechea clorurilor de Fe si Cr:

FeCl + CrCl = FeCl + CrCl

Pentru evitarea amestecarii solutiilor, spatiile anodice si cele catodice sunt separate de membrane schimbatoare de ioni permselective.
Ambele solutii rezultate în urma "încarcarii" acumulatorului se pompeaza în rezervoare separate, unde sunt pastrate sub protectia unui gaz inert, pentru a evita reactiile parazite de oxidare a speciilor electroactive de catre oxigenul din aer. La "descarcarea" acumulatorului, solutiile proaspete de anolit si catolit sunt readuse din rezervoarele exterioare si sunt recirculate în spatiile electrodice, unde speciile electroactive participa la reactiile de electrod, în urma carora se genereaza curentul electric continuu.
Este de remarcat faptul ca pilele redox de tipul descris au fost studiate în anii '40, în Germania. Astazi, cele mai multe elemente redox sunt realizate în SUA, de catre NASA.
Cu câtiva ani în urma a fost anuntata punerea în functiune, în Anglia, la Little Barford, a primei centrale industriale de mare capacitate, pentru stocarea energiei pentru durate medii. O linie de stocare are capacitatea de 100 MWh. Tehnologia de la Barford este comercializata sub denumirea de "The Regenesys TM System".

5.2   Solutii tehnico-stiintifice românesti pentru tehnologii si echipamente destinate stocarii energiei pentru durate medii

Cercetari interdisciplinare desfasurate pe parcursul mai multor ani au permis unui colectiv de cercetatori de la fostul Centru de Cercetari Savinesti realizarea unei tehnologii de stocare a energiei pe durata medie, folosind un sistem redox original care permite coborârea semnificativa a costurilor de stocare, atât în etapa de investitie cât si în etapa de exploatare. Reactantii folositi sunt ieftini si accesibili.
Conceperea si realizarea noului procedeu românesc pentru stocarea energiei pe durata medie si a echipamentelor specifice aferente a fost posibila în urma valorificarii know-how-ului obtinut în urma cercetarilor de dezvoltare întreprinse pentru elaborarea unor tehnologii de electoro-sinteza industriala si a rezultatelor obtinute prin investigarea proprietatilor acido-bazice ale unor combinatii complexe, precum si datorita realizarii unor noi tipuri de structuri electrodice si de separatori pentru celulele electrochimice - membrane schimbatoare de ioni permselective de tip special. Toate acestea s-au bazat pe realizari si progrese în domeniul tehnologiilor de sinteza si al prelucrarii unor produsi polimerici specifici.
Ca urmare, au fost elaborate tehnologii pentru noi tipuri de produse industriale, cum sunt: firele tehnice cu lumen, membranele schimbatoare de ioni, materialele compozite speciale, adezivii speciali etc. Aceste produse au permis gasirea unor noi solutii pentru arhitectura pilelor electrochimice de tip redox, de mare putere.
Procedeul care sta la baza tehnologiei de stocare a energiei electrice elaborate de cercetatorii români consta în realizarea unui ciclu de transformari electrochimice în circuit închis, în care solutiile unor electroliti care contin speciile electroactive specifice participa la generarea de curent continuu într-o baterie de pile redox reversibile - ca urmare a desfasurarii unor reactii electromotric active (operatia de "descarcare") -, care, dupa epuizare, sunt reformate si readuse, din nou, la compozitia si starea initiala de parcurgere a ciclului mentionat mai sus, prin inversarea sensului de trecere a curentului continuu prin echipamentul electrochimic(operatia de"încarcare").
Bateria de pile electrochimice redox este constituita din celule electrochimice elementare, montate conform unei arhitecturi interne particulare care determina curgerea specifica a fluidelor de lucru si care asigura un contact potrivit al acestora cu structurile electrodice.
Întregul ansamblu functioneaza reversibil, ca pila si ca reactor electrochimic, având roluri diferite în cele doua ipostaze de lucru, în functie de sensul de trecere a curentului electric si de compozitia solutiilor de electrolit.
Electrozii celulelor electrochimice sunt constituiti dintr-un material grafitic special, sub forma de folii. Spatiile anodice si cele catodice sunt separate cu ajutorul unor membrane schimbatoare de ioni permselective,cu proprietati speciale. Circulatia solutiilor de anolit si catolit în pila se realizeaza cu ajutorul unor pompe de recirculare exterioare,prin intermediul unor sisteme de "irigare" si "drenare" de constructie speciala.
Constructia bateriei de pile electrochimice redox reversibile, prezentata aici, se bazeaza pe realizari relativ recente din tehnica fabricarii si prelucrarii unor polimeri sintetici, în speta fiind vorba de crearea firelor cu lumen", a fibrelor de carbon, a membranelor schimbatoare de ioni permselective, a foliilor din materiale compozite, a unor adezivi etc.Folosirea acumulatoarelor conventionale cunoscute pentru stocarea energiei pe durate medii si la capacitati mari este restrictionata de rezervele mondiale de plumb si de nichel, care sunt cu totul insuficiente pentru dezvoltarea aplicatiei mentionate mai sus, chiar la necesarul actual de energie. Solutia româneasca introduce în tehnica stocarii medii si de lunga durata materiale ieftine si larg accesibile.

5.3  Stocarea de lunga durata a energiei

Unele dintre cele mai promitatoare solutii tehnico-stiintifice pentru stocarea de lunga durata a energiei,transpuse industrial catre sfârsitul secolului al XX-lea,sunt cele care utilizeaza hidrogenul ca vector energetic. Crizele de energie din secolul trecut, determinate de cresterea consumului energetic si de constientizarea, la scara întregii societati, a pericolului epuizarii previzibile a resurselor de combustibili fosili, precum si a impactului negativ asupra mediului al folosirii acestora,au impus accelerarea perfectionarii tehnologiilor de utilizare a hidrogenului ca purtator de energie si ca intermediar în procesele de stocare a acesteia.
Sursa de hidrogen - apa -, practic inepuizabila pe planeta, presupune dezvoltarea tehnicilor de electroliza si de "depozitare". Ciclurile termochimice propuse pâna în prezent pentru obtinerea mai ieftina a hidrogenului se dovedesc inaplicabile. Hidrogenul poate fi stocat prin lichefiere si poate fi tinut în rezervoare criogenice, folosite deja în tehnica spatiala.
Cel mai mare rezervor de hidrogen lichefiat este cel de la Cap Kennedy si are o capacitate de 4000 m,echivalentul unei energii de 6000 MWh, destocabila prin pile de combustie. Cheltuielile de stocare a hidrogenului prin lichefiere criogenica si de mentinere a acestuia în stare lichida,sub conditiile critice, sunt atât de mari încât fac ca aceasta cale sa nu fie transpusa industrial pe scara larga si sa nu devina comerciala în viitorul previzibil.
O a doua cale - singura industrializabila comercial pâna în prezent - este cea care utilizeaza un procedeu chimic de"fixare" a hidrogenului pe un compus chimic,cum ar fi produsii aromatici (benzen, toluen, xileni etc.), si "extractia" acestuia prin dehidrogenare catalitica. În acest mod, "moleculele-suport" ale produsului revin, în stare nealterata, la structura aromatica initiala,produsul fiind utilizabil într-un nou ciclu de "depozitare",iar hidrogenul obtinut este trimis la consum. Aceasta varianta de "depozitare" prin intermediul unor compusi hidro-aromatici este mult mai putin costisitoare decât "depozitarea" prin lichefiere si are sanse mari sa se dezvolte industrial pe scara mare.
Înca în anii '90, o companie canadiana exporta energie în Franta prin intermediul hidrogenului, folosind procedeul descris mai înainte. În Quebec functioneaza capacitati industriale mari de electroliza a apei si de hidrogenare catalitica a unor produsi aromatici. Produsul "hidrogenat" este încarcat în vase petroliere de mare capacitate si este transportat în Europa,unde este descarcat în portul francez Le Havre. Acolo functioneaza mari instalatii de dehidrogenare catalitica a compusilor hidro-aromatici, în care se reobtine hidrogenul,iar produsul aromatic rezultat este reîncarcat în aceleasi vase petroliere care au adus produsul hidrogenat. Vasele petroliere reiau cursa catre Quebec, unde produsul aromatic este hidrogenat din nou. Un petrolier de 100 000 tone "transporta" energie echivalenta cu 82 000 MWh energie electrica.
În Germania, pe valea Ruhr-ului, functiona înca înainte de 2000 o magistrala de distributie a hidrogenului,care alimenta consumatori din Germania, Elvetia si Franta.

 
Comparatie între posibilitatile de stocare a energiei prin lichefierea hidrogenului si prin "fixare" pe suport aromatic.
  
      

 Este evident ca micsorarea cheltuielilor de stocare de lunga durata a energiei este determinata de realizarea unor procedee de electroliza a apei cât mai performante si a unor pile de combustie hidrogen-oxigen cu randament cât mai ridicat. Fara îndoiala ca, de la bateriile cu pile de combustie H-O de 1 kW si în greutate de 30 kg, utilizate în 1965 de americani la capsula Gemini, si pâna la bateriile industriale de pile de combustie catalitica a hidrogenului, dezvoltate astazi, comercial, la scara mare, s-a parcurs un drum evolutiv impresionant. Concepute si realizate, la început, în cadrul NASA,pilele de combustie e H-O au trecut în aplicatii militare si, apoi, civile, si chiar în aplicatii domestice. Impulsul dat de cercetarile spatiale a fost hotarâtor pentru aceasta industrie.
În ceea ce priveste fabricarea electrolitica a hidrogenului,trebuie aratat ca, în acest domeniu, nivelul tehnologiilor este înca sub posibilitatile pe care le sugereaza termodinamica procesului de descompunere a apei.

About Author

Advertisement

Trimiteți un comentariu

Site-ul tau preferat!

 
Top