ARC MAG - Instalatii electrice si masuratori pram

ARC MAG - Instalatii electrice si masuratori pram
Vizitati ARC MAG!! APASA!!
 

Info electric Info electric Author
Title: Energia eoliana
Author: Info electric
Rating 5 of 5 Des:
Energia eoliana va reprezenta un factor cheie pentru atingerea scopului stabilit de catre Uniunea Europeana pentru anul 2020, si anume acel...
Energia eoliana va reprezenta un factor cheie pentru atingerea scopului stabilit de catre Uniunea Europeana pentru anul 2020, si anume acela de a consuma cu 20% mai putina energie. Asociatia Europeana a Energiei Eoliene estimeaza ca energia eoliana va ajunge sa reprezinte în 2020 între 13% si 16% din energia electrica consumata în Uniunea Europeana. În medie pe an se vor consuma aproximativ 100 de terrawati pe ora adica 3,3% din consumul total de energie la nivel european. Germania si Spania sunt cei mai mari furnizori de energie eoliana.
Energia eoliana este o sursa de energie regenerabila generata din puterea vântului. La sfârsitul anului 2006, capacitatea mondiala a generatoarelor eoliene era de 73904 MW, acestea producând ceva mai mult de 1% din necesarul mondial de energie electrica.
Desi înca o sursa relativ minora de energie electrica pentru majoritatea tarilor, productia energiei eoliene a crescut practic de cinci ori între 1999 si 2006, ajungându-se ca, în unele tari, ponderea energiei eoliene în consumul total de energie sa fie semnificativ: Danemarca (23%), Spania(8%), Germania (6%).

Diagrama care descrie partile componente a unei turbine.

Sistemul este compus din:

  1. Pale - Forma si conceptia lor este esentiala pentru a asigura forta de rotatie necesara. Acest design este propriu fiecarui tip de generator electric.
  2. Nacela - Contine generatorul electric asigurand si o protectie mecanica 
  3. Pilon - Asigura strucura de sustinere si rezistenta a asamblului superior.
  4. Fundatie - Asigura rezistenta mecanica a generatorului eolian.
Cum functioneaza o turbina eoliana ?
Sistemul se bazeaza pe un principiu simplu. Vantul pune in miscare palele care la randul lor actioneaza generatorul electric. Sistemul mecanic are in componenta si un multiplicator de viteza care actioneza direct axul central al generatorului electric.
Curentul electric obtinut este, fie transmis spre imagazinare in baterii si folosit apoi cu ajutorul unui invertor DC-AC in cazul turbinelor de mica capacitate , fie livrat direct retelei de curent alternativ ( AC) spre distribuitori.

Avantaje

În contextul actual, caracterizat de cresterea alarmanta a poluarii cauzate de producerea energiei din ardereacombustibililor fosili, devine din ce în ce mai importanta reducerea dependentei de acesti combustibili.
Energia eoliana s-a dovedit deja a fi o solutie foarte buna la problema energetica globala. Utilizarea resurselor regenerabile se adreseaza nu numai producerii de energie, dar prin modul particular de generare reformuleaza si modelul de dezvoltare, prin descentralizarea surselor. Energia eoliana in special este printre formele de energie regenerabila care se preteaza aplicatiilor la scara redusa.
Tipuri de sisteme eoliene de mici capacitati: Sisteme eoliene autonome
  • Principalul avantaj al energiei eoliene este emisia zero de substante poluante si gaze cu efect de sera, datorita faptului ca nu se ard combustibili.
  • Nu se produc deseuri. Producerea de energie eoliana nu implica producerea nici a unui fel de deseuri.
  • Costuri reduse pe unitate de energie produsa. Costul energiei electrice produse în centralele eoliene moderne a scazut substantial în ultimii ani, ajungând în S.U.A. sa fie chiar mai mici decât în cazul energiei generate din combustibili, chiar daca nu se iau în considerare externalitatile negative inerente utilizarii combustibililor clasici.[1][2][3]
În 2004, pretul energiei eoliene ajunsese deja la o cincime fata de cel din anii 80, iar previziunile sunt de continuare a scaderii acestora, deoarece se pun în functiuni tot mai multe unitati eoliene cu putere instalata de mai multi megawati.

Dezavantaje

La început, un important dezavantaj al productiei de energie eoliana a fost pretul destul de mare de producere a energiei si fiabilitatea relativ redusa a turbinelor. În ultimii ani, însa, pretul de productie pe unitate de energie electrica a scazut drastic, ajungând pâna la cifre de ordinul 3-4 eurocenti pe kilowatt ora, prin îmbunatatirea parametrilor tehnici ai turbinelor.
Un alt dezavantaj este si "poluarea vizuala" - adica, au o aparitie neplacuta - si de asemenea produc "poluare sonora" (sunt prea galagioase). Altii sustin ca turbinele afecteaza mediul si ecosistemele din împrejurimi, omorând pasari si necesitând terenuri mari virane pentru instalarea lor.

About Author

Advertisement

Trimiteți un comentariu

Site-ul tau preferat!

 
Top