ARC MAG - Instalatii electrice si masuratori pram

ARC MAG - Instalatii electrice si masuratori pram
Vizitati ARC MAG!! APASA!!
 

Info electric Info electric Author
Title: Masurarea puterii in cc
Author: Info electric
Rating 5 of 5 Des:
 MǍSURAREA PUTERII ÎN CIRCUITE DE CURENT                   CONTINUU Prin definitie, puterea de c.c. este egalǎ cu produsul valorilor co...
 MǍSURAREA PUTERII ÎN CIRCUITE DE CURENT
                  CONTINUU
Prin definitie, puterea de c.c. este egalǎ cu produsul valorilor continue ale tensiunii si curentului:
      P = UI                                                     (5.18)
fiind întotdeauna o putere activǎ, capabilǎ sǎ producǎ lucru mecanic sau cǎldurǎ.
            Mǎsurarea puterii de c.c. se face fie printr-o metodǎ indirectǎ, utilizând un ampermetru si un voltmetru de c.c., fie direct cu ajutorul unui wattmetru.
            5.2.1. METODA AMPERMETRULUI sI VOLTMETRULUI
            Schema de montaj din Fig. 4.6, pentru mǎsurarea rezistentei prin metoda industrialǎ poate servi si la mǎsurarea puterii date de sursa de c.c. E, rezistorului Rx. Aceastǎ putere se determinǎ, tinând seama de consumul celor douǎ aparate (cu rezistentele interne RA si RV), cu relatiile:
         (5.19)
în care Ux si Ix sunt tensiunea la bornele rezistorului Rx, respectiv curentul care-l strǎbate, iar U si I sunt tensiunea si curentul mǎsurate cu cele douǎ aparate din schemǎ.
            5.2.2. METODA WATTMETRULUI ELECTRODINAMIC
            Desi în practicǎ mǎsurarea puterii în circuitele de c.c. se face cu metoda ampermetrului si voltmetrului, se poate utiliza si un wattmetru electrodinamic, pentru a indica direct valoarea puterii. În acest caz, pentru a elimina influenta câmpului magnetic terestru asupra instrumentului electrodinamic, mǎsurarea puterii trebuie fǎcutǎ de douǎ ori, inversând sensul curentilor în bobinele wattmetrului si luând media celor douǎ citiri.
            5.3. MǍSURAREA PUTERII ACTIVE ÎN CIRCUITELE DE C.A.
                  MONOFAZATE
            5.3.1. ELEMENTE GENERALE
Mǎsurarea puterii active în circuitele de c.a. monofazate se face cu wattmetrul. Modul de functionare al wattmetrului a fost descris în paragraful 3.1.4.c.
Extinderea domeniului de tensiune al wattmetrului se poate face prin montarea în circuitul de tensiune a unor rezistente aditionale (pânǎ la maxim 1200 V), sau prin folosirea de transformatoare de tensiune (peste 1200 V).
Extinderea domeniului de curent al wattmetrului se poate face prin comutarea sectiunilor bobinei de curent în montaj serie sau paralel, ceea ce permite modificarea curentului nominal în raportul 1:2 , sau în raporturile 1:2:4,  extinderi mai mari se fac prin utilizarea transformatoarelor de curent, în cazul în care bobina de curent este de 5A sau de 1A .
            Determinarea puterii active mǎsurate se poate face cu relatia:
                               (5.20)
în care UnIn, reprezintǎ valorile nominale ale domeniilor de mǎsurare de tensiune si de curent selentionale, cosφn este factorul nominal de putere al wattmetrului (uzual egal cu 1 sau cu 0,1 si înscris pe cadranul aparatului), iar αmax este numǎrul maxim de diviziuni a scalei. De exemplu pentru Un = 240 V,          I= 10 A,  cosφn = 1, αmax = 120 div, rezultǎ constanta Kw = 20 W/div.

About Author

Advertisement

Trimiteți un comentariu

Site-ul tau preferat!

 
Top