SURSA DE LUMINĂ FLUORESCENTĂ DE JOASĂ PRESIUNE
1.1.CONSTRUCŢIA sI ROLUL ELEMENTELOR COMPONENTE
A. TUBUL FLUORESCENT
Este din sticla de forma cilindrica iar pe peretele interior este depusa supstanta florescenta sub forma unui strat foarte fin de de pulbere care transforma radiatiile din ultraviolet in radiatii vizibile. In interiorul tubului se gaseste mercur sub forma de picaturi mici care prin evaporare produce radiatii in ultraviolet si un gaz inert (argon-cripton) care amorseaza descarcarea electrica din tub.
La fiecare capat sunt câte 2 electrzi de care este fixat filamentul spiralat din wolfram pe care sunt depusi oxizi ( de bariu, strontium). Când filamentele sunt parcurse de current gazul inert se încalzeste iar mercurul se evapora.
ROL. Transforma energia electrica in radiatii luminoase.
B. BALASTUL
Este o bobina cu un miez magnetic inglobata int-ro masa cimentata amplasata intro cutie metalica prevazuta cu doua borne.
ROL. Produce un vârf de tensiune pe filamentele tubului si amorseaza descarcarea electrica in tub. Dupa amorsare limiteaza curentul din circuit si asigura functionarea stabila a lampii
C. STARTERUL
Este alcatuit dintr-o lampa luminescenta cu doi electrozi (unul fix si unul mobil construit dintr-un bimetal) plasati întrun mediu de vapori de argon-neon-heliu. Lampa este fixata intr-un tub cilindric iar bornele sale sunt scoase pe o placa electroizolanta. In interiorul tubului in parallel cu lampa este conectat un condensator de 10nF pentru antiparazitare.
ROL Inchide circuitul de încalzire a filamentelor tubului (când electrozii sunt în contact), Fapt care favorizeaza modificarea fluxului magnetic al bobinei de ballast.
1.2. FUNCŢIONAREA LĂMPII ELECTRICE FLUORESCENTE
PASUL 1. La bornele starterului sunt 220V iar electrozii acestuia se încalzesc (prin circuit nu circula current)
PASUL 2. Electrozii starterului se lipesc (prin circuit circula current) se încalzesc filamentele tubului care emit electroni .
PASUL 3. Electrozii starterului se rcesc si se dezlipesc moment în care curentul din circuit de modifica.
PASUL 4. Modificarea curentului din circuit duce la modificarea fluxului bobinei balastul care produce un vârf de tensiune la bornele tubului. Aceasta supratensiune produce descarcarea in gaze din tub, deci aprinderea lui.
1.3. SCHEMA DE CONECTARE IN CIRCUIT
a) Montajul tandem (serie)
ELEMENTELE MONTAJULUI:
T1, T2 - Tuburi fluorescente - LFA 20
S1, S2 - Startere - SLU 4-20
B - Balast - BIA 40
C - Condensator
b) Montajul duo (paralel)
ELEMENTELE MONTAJULUI:
T1, T2 - Tuburi fluorescente - LFA 40
S1, S2 - Startere - SLU 4-80
B1, B2 - Balast - BIA 40
C - Condensator
1.4 SIMBOLIZARE
Corpurile de iluminat pentru lampi fluorescente se executa intro gama larga de sortimente . acestea sunt indicate prin simboluri impuse de litere, fiecare cu semnificatia ei:
F- corp de iluminat fluorescent;
I- pentru interior;
R- cu reflector (din tabla);
D- cu dispersor (din material plastic);
G- cu gratar difuzant;
A- pentru montaj apparent ;
I- (al doilea) pentru montaj îngropat;
S- pentru montaj suspendat.
Simbolurile sunt insotite de doua numere: primul numar indica varianta de fabricatie (01, 02 , etc. în timp ce al doilea numar , format din trei cifre, indicaa :
- prima cifra - numarul de lampi din corpul de iluminat;
- celelalte doua cifre - puterea nominala a unei lampi.
sursa:http://www.scritub.com/tehnica-mecanica/LAMPILE-ELECTRICE-CU-DESCARCAR84414.php
Trimiteți un comentariu
Site-ul tau preferat!