ARC MAG - Instalatii electrice si masuratori pram

ARC MAG - Instalatii electrice si masuratori pram
Vizitati ARC MAG!! APASA!!
 

Info electric Info electric Author
Title: Thomas Edison
Author: Info electric
Rating 5 of 5 Des:
Născut în Ohio, în 1847,  Thomas Edison  a obţinut primul său brevet de invenţie  la vârsta de 22 ani. Ultimul său brevet fost obţ...


Născut în Ohio, în 1847, Thomas Edison a obţinut primul său brevet de invenţie  la vârsta de 22 ani. Ultimul său brevet fost obţinut la doi ani după moartea sa, în 1933. A avut 1.093 de brevete în SUA şi 1.200 de brevete în alte ţări. Biografii săi spun că Edison realiza, în medie, o invenţie la fiecare două săptămâni.

            Al VIII-lea deceniu constituie epoca iluminatului electric. Dezvoltarea oraselor, aparitia blocurilor si cladirilor massive, a corpurilor de fabrici si uzine cera imperios un nou izvor de lumina, mai puternica, mai vie, care sa poata fi distribuita in numeroase puncte.Iluminatul devine astfel domeniul de baza al aplicarii electricitatii. Cu acest prilej au fost create generatoarele industriale si centralele electricecare au deschis la randul lor drum electricitatii ca forta in puternicul fort al industriei.
            Aceste victorii ale elctricitatii chiar de la inceputul dezvoltarii ei se datoresc in buna parte lucrarilor Edison.
            Multumita unor combinatii speciale a pompelorde aer, in octombrie 1879, Edison a obtinut un vid(o rarefiere in balon) aproape de o milionime de atmosfera (cu mult mai putin decat vidul pe care tehnica il poate obtine azi; pe atunci o foarte mare realizare).
Intr-una din noptile sale de munca din acea perioada, Edison , in laboratorul sau cugetand la una din problemele obisnuite, ce nu-I dadeau pace, framanta distrat intre degete un cocolos de funingine, amestecat cu smoala, pe care il folosea la telefon. In timp ce gandurile inventatorului zburau departe, degetele lui turteau si rasuceau cocolasul int-un firicel tot mai subtire. Cand Edison a privit intamplator firul, i-a trecut prin minte sa incerce acest fir la lampa electrica.  Dupa numeroase experiente Edisona confectionat o lampa cu fir de bambus carbonizat in forma de potcoava introdus intr-un balon de sticla din care a evacuat cu grija tot aerul.
               La 21 octombrie 1879, Edison a conectat lampa la circuitul electric, in lampa s-a aprins lumina. Edison a marit intensitatea curentului ,asteptand ca firicelul subtire san u mai suporte caldura pana la incandescenta. Lumina s-a facut insa mai stralucitoare. Edison a continuat samaresca intensitatea curentului electric, pana a ajuns la temperature de topire a diamantului. Abia atunci filamentul nu a mai putut rezista si lampa s-a stins.
              Asa s-a nascut becul electric cu filament de carbune una din cele mai mariinventii ale secolului al XIX-lea.
              Cu toate acestea au mai fost necesare inca aproape 13 luni de munca si cheltuieli de peste 40.000 de dolari pana ce lampa a fost
intr-atata perfectionata incat sa poata fi pusa in practica pe scara larga.

10 invenţii ale lui Thomas Edison 



1. Maşina de înregistrat voturi
Era operator de telegraf când a primit primul brevet pentru o maşină care înregistra voturi. Un prieten  de al său, un alt operator de telegraf- Dewitt Roberts – a cumpărat maşina cu 100 de dolari şi a luat-o la Washington. Politicienii nu au fost de acord cu folosirea invenţiei.

2. Maşina de imprimat
Edison a inventat strămoşul tehncii de tatuaj. Această maşină a fost brevetată în 1876. A folosit o tijă de evacuare cu un ac de oţel pentru a perfora hârtia, în scopul imprimării. În 1891, artistul de tatuaje Samuel O’Reilly a obţinut primul brevet pentru o masina de tatuaj – un dispozitiv care a avut la bază invenţia lui Edison.
3. Separatorul magnetic de fier
Probabil, cel mai mare eşec financiar din cariera lui Edison a fost separatorul magnetic de fier-minereu. Ideea a fost experimentată în intervalul 1880-1890. A folosit magneţi pentru a separa fierul de minereu, respectiv minereuri uşoare. A obţinut drepturile de exploatare pentru 145 de mine, proiectul pilot fiind stabilit la mina Ogden în New Jersey. În final, proiectul a fost abandonat.
4. Cititorul de contor
Pentru a factura consumatorii, Edison a brevetat aparatul Webermeter în 1881. Webermeter-ul conţinea două sau patru celule electrolitice cu zinc  la ambii electrozi şi o soluţie de sulfat de zinc. Zincul era transferat de la un electrod la altul, având o rată stabilită de electricitate. Cititorul de contor a eliminat celulele electrolitice, la fiecare lectură pentru facturare, înlocuindu-le cu altele noi.
5. Metoda de conservarea fructelor
În 1881, Edison a depus o cerere de a breveta metoda prin care sunt păstrate fructele, legumele sau alte substanţe organice într-un vas de sticlă. O altă invenţie legată de alimente şi hârtia de ceară, a fost înregistrată în Franţa, în 1851, când Edison era doar un copil. Ulterior, Edison a folosit hârtia de ceară în lucrarea sa de înregistrare a sunetului.
6. Maşina electrică

Edison a crezut că maşinile pot fi alimentate electric. În 1899 a început să dezvolte o baterie alcalină de stocare a puterii. Edison a renunţat la proiect, după aproximativ 10 ani, în condiţiile în care benzina nu era o problemă. Dar lucrarea lui Edison nu a fost în zadar – bateriile au fost folosite în farurile minerilor, semnalele de cale ferată si geamandurile marine.
7. Casa din beton
Planul lui Edison a fost de a turna betonul în forme mari de lemn de mărimea şi forma unei case. O casa din beton, cu ţevi laminate, sanitare, chiar şi cu o cadă de baie, urma să coste aproximativ 1.200 dolari, o treime din preţul unei case construite în mod normal. Matriţele şi echipamentele necesare pentru a construi casele reprezentau o investiţie uriaşă. În 1917, o companie a construit 11 case de beton. Nu au avut succesul scontat.
THOMAS EDISON
8. Mobila din beton
Linia de mobilier din beton avea un fel de finisaj care imita mobilierul de lemn. El a susţinut că  putea mobila o casă întreagă pentru mai puţin de 200 de dolari. În 1911, compania lui Edison a modelat un pian, o cadă de baie şi dulapuri.
9. Păpuşa vorbitoare
Odată ce Edison a patentat fonograful , el a început să se gândească şi la modalităţile de a-l folosi. Fonograful  a fost introdus într-o carcasă, în pieptul unei păpuşi. Din păcate, papuşa vorbitoare nu a avut tehnologi pentru a fi executată în producţie de masă.
10. Duhul din telefon
Având  telefonul şi telegraful, Edison anunţa în octombrie 1920 că are în lucru o maşină cpabilă să comunice cu lumea spiritelor. Ulterior, iventatorul, el însuşi un agnostic, a recunoscut că nu a avut nici o idee legată de lumea spiritelor.



About Author

Advertisement

Trimiteți un comentariu

Site-ul tau preferat!

 
Top