ARC MAG - Instalatii electrice si masuratori pram

ARC MAG - Instalatii electrice si masuratori pram
Vizitati ARC MAG!! APASA!!
 

Info electric Info electric Author
Title: Triacul
Author: Info electric
Rating 5 of 5 Des:
Triacul Reprezentarea echivalenta si simbol TRIAC-ul reprezinta doua tiristoare conectate in paralel asezate spate in spate. Circuit ...
Triacul

Reprezentarea echivalenta si simbol

triacul; schema echivalenta si simbol
TRIAC-ul reprezinta doua tiristoare conectate in paralel asezate spate in spate.

Circuit dimmer cu triac

circuit dimmer cu lampa folosind triac
Deoarece tiristoarele individuale sunt mult mai flexibile intr-un sistem de comanda, acestea sunt adesea intalnite in aplicatiile cu motoare electrice. Triacele sunt de obicei folosite in aplicatii mai simple, de putere mica, precum dimmer-ele. Un astfel de circuit simplu, pentru controlul unei lampi, este prezentat in figura alaturata. De observat ca acest circuit include si condensatorul de defazare necesar pentru aprinderea dispozitivului dincolo de valoarea de varf a formei de unda de c.a.
Triacele sunt recunoscute pentru aprinderea lor nesimetrica. Acest lucru inseamna ca tensiunea de strapungere este diferita pentru fiecare din cele doua polaritati a formei de unda. De obicei, acest lucru nu este de dorit, datorita faptului ca rezultatul aprinderii nesimetrice a dispozitivului inseamna o forma de unda cu un continut armonic mai mare. Formele de unda simetrice fata de axa orizontala sunt compuse doar din armonici impare. Formele de unda nesimetrice insa, contin armonici pare, dar care pot fi, in functie de situatie, insotite si de armonici impare.
circuit dimmer cu lampa folosind triac; conectarea unui diac in serie cu poarta triacului
In interesul reducerii continutului aromonic al sistemelor de putere, cu cat numarul armonicilor este mai scazut si mai putin diversificat, cu atat mai bine - un motiv in plus pentru care tiristoarele sunt preferate triacelor in sistemele de control complexe de putere mare. O modalitate de aducere a formei de unda de curent a triacului la o forma mai simetrica este utilizarea unui dispozitiv extern pentru declansarea impulsurilor pe poarta. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui diac.
Tensiunile de strapungere ale diacurilor tind sa fie mult mai simetrice (aceeasi valoare pentru ambele polaritati ale formei de unda) fata de tensiunile triacelor. Din moment ce diacul impiedica orice curent pe poarta triacului pana in momentul in care tensiunea de strapungere a atins un anumit nivel precis, repetabil in ambele directii, punctul de aprindere al triacului de la o semi-alternanta la alta tinde sa fie mult mai consistent, simetria formei de unda rezultata fiind mult imbunatatita fata de axa orizontala.

Aprinderea corecta a triacului

Practic, toate caracteristicile tiristoarelor se aplica si triacelor, cu exceptia faptului ca triacele sunt dispozitive bidirectionale (pot conduce curenti in ambele directii). Nu este necesar prin urmare sa facem alte observatii cu privire la acest dispozitiv, cu exceptia modului de numerotare al terminalelor.
Din circuitul echivalent prezentat mai sus, s-ar putea intelege faptul ca terminalii 1 si 2 se pot interschimba intre ei. Acest lucru nu este insa corect! Cu toate ca ne putem imagina triacul ca fiind compus din doua tiristoare, adevarul este ca acest dispozitiv este construit dintr-o singura pastila de material semiconductor, cu straturi si dopaje corespunzatoare. Caracteristicele actuale de operare pot sa difere usor fata de modelul echivalent format din doua tiristoare.
circuit dimmer cu lampa folosind triac
Acest lucru poate fi scos in evidenta considerand doua circuite simple, unul functional, celalalt nefunctional. Circuitele considerate sunt variante usor modificate ale circuitului cu lampa prezentat mai sus, fara a lua in considerare condensatorul de defazaj. Cu toate ca circuitul rezultat nu poseda acelasi grad de control precum versiunea mai complexa (cu condensator si diac), acesta este functional.
circuit dimmer cu lampa folosind triac; inversarea triacului
Sa presupunem acum ca inversam terminalii principali ai triacului intre ei. Conform circuitului echivalent cu doua tiristoare de mai sus, aceasta modificare nu ar trebui sa afecteze in niciun fel functionarea circuitului.
Presupunerea noastra nu este insa corecta! Daca ar fi sa construim acest circuit, vom observa ca el nu functioneaza. Puterea pe sarcina va fi zero, deoarece triacul nu va intra niciodata in starea de conductie, indiferent de valoarea rezistentei de comanda. Aprinderea corecta a triacului se realizeaza asigurandu-ne ca poarta primeste curentul de comanda de la terminalul principal A2.Identificarea terminalilor A1 si A2 se face folosind catalogul producatorului.

About Author

Advertisement

Trimiteți un comentariu

Site-ul tau preferat!

 
Top